Vtisi mamic

Sreča na popkovnici

 

Moja porodna zgodba – IZIDOR: 22.05.2014

 

 

Porod je izkušnja, ki te zaznamuje za celo življenje kot tudi bitje, ki prihaja na svet. Prva nosečnost je potekala gladko, bila sem srečna nosečnica ter prebrala nekaj literature o naravnem porodu, ki me je navdušila in v meni se je sprožila želja, da tudi sama izkusim čudovit porod. Prvi porod je potekal hitro in brez zapletov. Prva porodna faza je potekala v vodi in popadkov nisem doživljala kot bolečino, bolj kot neko silo, zaradi katere sem kričala. Na mojo žalost in proti moji volji se je porod končal z epizitomijo. Rana je povzročila tudi globoko duševno bolečino, ki se je celila predolgo. Druga nosečnost je bila čisto nasprotje, v bistvu o samem porodu nisem niti razmišljala oziroma niti nisem želela. Toda v sedmem mesecu me je zajela panika. Kako bom sploh rodila? Še enega prereza ne bom preživela, sem si mislila. Ponovno sem začela prebirati literaturo, ki sem jo brala že v času prve nosečnosti ter iskala rešitve.  Pred tem se nisem dosti ukvarjala s samo nosečnostjo in mislijo kaj vse me še čaka. Nenadoma me je postalo strah, začela sem razmišljati o prvem porodu poleg tega so se mi v nosečnosti pojavile še varice.  S tem strahom in prerezom presredka pa se nisem hotela soočiti sama. Po priporočilu znanke sem poklicala babico Marjeto. Kar takoj me je postavila pred dejstvo, da se moram osredotočiti na svojega otročička ter predelati prvo porodno izkušnjo. Potem sem pričela z obiski Bownove terapije.  Terapija me je sprostila ter pomagala, da sem se lažje osredotočila nase in na prihajajočega otroka, Marjetine čudežne roke so pomagale in ojalšale bolečino v gležnju, ki sem si ga zvila štiri tedne pred PDP (ja, tudi to je možno!).

 

Šolska ura rojevanja

Šesti dan po predvidenem datumu so se začeli popadki, in sicer ob  4:20. Bili so tako nežni, da jih nisem imela za mar. Popadki so se stopnjevali in še vedno nisem bila prepričana ali gre zares. Zbudila sem moža, a kaj one ve. Ob 5:10 mi je bilo sicer nerodno poklicati Marjeto, a me je glede na pogostost popadkov takoj napotila v porodnišnico. Ker sem mislila, da se bo vse vleklo, sem pojedla banano, mož zajtrk, na sprehod je hotel peljati še psičko, vendar sem ga na srečo od tega odvrnila.  Med vožnjo so popadki postali pogosti na tri minute in zelo močni, v avtu pa tudi ni bilo udobno. Nekaj čez 6:00 sva le prispela v Kranj, okoli podnišnice sva še iskala parkirni prostor in ko sem prišla ob 6:25 v porodnišnico sem bila že osem centimetrov odprta. Marjeta mi je pomagala z nasveti, kako naj diham in moram priznati, da mi je to zelo ublažilo bolečino. Tudi mož je bil krasna opora, zdi se mi, da sem nekaj bolečine predala tudi njemu, saj sem bila naslonjena nanj. Vmes sem gledala na uro in razmišala, kdaj bom rodila in da verjetno ne bo ista ura kot pri prvi (7:04). A dete je bilo pripravljeno in kaj hitro se je začela druga faza, ko je bilo treba pritiskati. Marjeta mi je pomagala z usmeritvami glede dihanja in položajev.  Njen način dihanja je res v skladu s telesom in otrokom. Ko je oznanila, da prihaja na svet fantič z laski, kar nisem mogla verjeti, saj sej sem rojevala komaj šolsko uro. Spet mi je pomagalo dihanje in mi olajšalo trenutno stanje. Ob 7:11 pa je na svet že prikukal otroček. Kako sem bila šokirana, ko sem izvedela za njegovo težo in ostele mere. Glavica je pokukala ven brez težav, njegova ramena pa so me malo raztrgala, a to me sploh ni motilo, saj vem, da sem svojemu telesu, omogočila naraven porod in si dokazala, da sem

sposobna roditi krepkega otroka. ZMOREM! In to brez posega drugih v moje telo. Bila sem izpopolnjena in se zato lažje takoj povezala z otrokom. K temu je pripomoglo stalno sobivanje. Kar letela sem od veselja in svet je bil lepši.

Radi se »gnetemo«

Tri tedne po rojstvu sva s sinom pričela obiskovati še tečaj za masažo dojenčkov pri Marjeti. Bila sem brez pričakovanj, a na koncu presrečna, da sem se naučila masirati svojega otroka. Preko vsakodnevne masaže sva razvila boljši stik in se povezala. Menim, da je tudi zaradi tega bolj zadovoljen dojenček, brez krčkov in skoraj popolnoma prespanimi nočmi. Na tečaju smo se tudi mame pogovarjale o aktualnih stvareh ter si delile nasvete.

Vesela sem, da sem spoznala Marjeto, saj je zelo strokovna, razumevajoča in topla oseba. Od nje nisem dobila samo naravnega poroda v varnem in mirnem okolju, temveč tudi čudovito izkušnjo z Bownovo terapijo in znanje o masaži dojenčkov.

maja

<< nazaj

 
To spletno mesto za svoje optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali dovolite, da jih naložimo na vaš računalnik?