Vtisi mamic

Hvala, Marjeta

Veliko lepega je bilo v zgodbah najinih predhodnikov že napisano o Marjeti Žlebnik. Vse drži, Marjeta je "superbabica", ki poleg strokovnosti in bogatih izkušenj premore toplino, globoko intuicijo, empatijo, veliko mero zdravega razuma ter ljubezen do narave in naravnega. "Svoje" otroke, ki jim pomaga na svet, in njihove starše spoštuje, predano sledi njihovim željam in se celostno potrudi, da je vsako rojstvo, pri katerem sodeluje, edinstveno. Resnično verjameva, da zanjo tudi je, čeprav je na svet pomagala že več kot 1000 dojenčkom. Marjeta ni le babica, temveč tudi učiteljica in prijateljica.

Ker naju v življenju vodijo podobne vrednote, kot označujejo Marjeto, je bilo nekako logično, da naju je približno v sredini najine prve nosečnosti pot pripeljala prav k njej. Odločena sva bila, da želiva svojemu prvorojencu pot na svet omogočiti čimbolj naravno, predvsem pa v njegovem in najinem tempu, spontano in brez nepotrebnih medicinskih intervencij. Rojstvo otroka je bilo za naju preveč pomembno, da bi ga prepustila naključju in tvegala, ali bo osebje v porodnišnici pripravljeno prisluhniti najinim željam ali ne. Marjeta naju je do konca nosečnosti, med porodom in po njem vodila odločno, a mirno in sproščeno, zato sva bila v pričakovanju in ob rojstvu takšna tudi midva, Borov prihod na svet pa, čeprav ne lahka, zelo lepa izkušnja. Zadovoljna sva, ker je prav ona tista, ki se ga je prva dotaknila.

Ko se prvič soočamo s starševstvom, se zavzeto osredotočamo na nosečnost in porod, premalo pozornosti pa posvetimo pripravi na življenje, ko dojenček dokončno vstopi v naš svet. Takšne so izkušnje večine najinih prijateljev in znancev, pa tudi z nama ni bilo nič drugače. Marjeta svojega poslanstva z Borovim rojstvom ni končala, ob strani nama je z nasveti požrtvovalno stala tudi, ko dojenje ni steklo, ko se je zdelo, da se bo zaradi poporodne otožnosti podrl svet in ko so Bora mučili krči, midva pa sva bila ob neutolažljivem joku nemočna, prestrašena in utrujena.

Hvaležna sva, ker ničesar ni naredila namesto naju, temveč nama je pokazala pot, po kateri sva spontano stopila in zmogla sama. Rojevanje in skrb za potomce je v nas, je nekaj najbolj naravnega kar znamo vsi, le poslušati se moramo znati, slediti srcu in intuiciji. Z Marjetino pomočjo sva zmogla "prebuditi" prastaro modrost. Verjameva, da sva tudi zaradi nje boljša in bolj sproščena starša, Bor pa zadovoljen in nasmejan dojenček. Zato iskrena hvala, babica Marjeta!

Brigita in Simon

Brigita Zorec

<< nazaj

 
To spletno mesto za svoje optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali dovolite, da jih naložimo na vaš računalnik?