Vtisi mamic

Porod kot zmaga

Imam dve prekrasni punčki, ena je stara petnajst in druga tri mesece. Obe sem rodila na naraven način, brez rezanja in šivov, brez protibolečinskih sredstev, obe v položaju, ki mi je takrat najbolj ustrezal. Obe seveda z Marjetino asistenco.

V prvi nosečnosti sem se z mladimi mamicami pogovarjala o njihovih porodnih izkušnjah. Veliko jih ni ravno poceni odneslo. Carski rez, komplikacije, epizotomija, umetni popadki, nestrpno osebje ..., vse to se je zdelo ženskam, ki so rodile, normalno. Oba, jaz in Jure, sva se vrgla v branje porodne literature in postalo je jasno, kako zelo je pomembno, na kakšen način rodiš in kako se ob tem počutiš. Porod je iniciacija v ženskost in materinstvo. Pa tudi v očetovstvo, za tistega, ki je zraven. Da ne govorimo, da je naraven, ljubeč porod bistven za srečen začetek življenja malega dojenčka. Postalo mi je jasno, da je sam dogodek prepomemben, da bi se pri tem kaj neljubega zalomilo.

Hotela sem se pogovoriti o svojih željah z nekom, ki bo z menoj pri porodu. Želela sem si zagotoviti varno okolje, da lahko rodim na način, kakršen želim. To, se mi je zdelo, je moja pravica. In kot nalašč za to je bila Marjeta s svojim Porodnim paketom svetovanj, razvajujočih masaž, spremljanjem med porodom in ostali skrbi v tem pomembnem in občutljivem obdobju.

Obakrat me je vodila čez vse porodne faze, vešče in umirjeno, z materinsko odločnostjo. Ko veš, da si v varnih rokah izkušene babice, ki ve, kaj si želiš, se lahko prepustiš tej mogočni izkušnji.

Porod je borba za novo življenje. Boli in je izjemno zahteven. Ampak ko pomislim na svoja dva poroda, me to navda z izjemnim ponosom in zadovoljstvom. To sta v mojem življenju dve veliki zmagi. Dajeta mi moč. Rodila sem tako, kot sem si želela. Naravno.

Marjeta pa poskrbi še za vse ostalo - da je utrujena mamica zdrava, da se dojenček dobro počuti, zmasira te, te nauči masirati še njega ... Prvi dotik je razvajanje, kakršnega si zasluži vsaka družina!

Jerca

<< nazaj

 
To spletno mesto za svoje optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali dovolite, da jih naložimo na vaš računalnik?