Vtisi mamic

Dobra vila babica Marjeta

Če izhajamo le iz dveh ljudskih pregovorov o babicah, ki govorita o njihovi strokovnosti in potrpežljivosti (Več babic – kilavo dete. in Čaka kot babca.), potem je res prava oseba, na katero se pred porodom, med njim, še zlasti pa po njem lahko obrnemo, babica Marjeta. Biti z njo je izjemna naložba tako za sam porod, kot tudi za čas, ko pride novo bitje v naš vsakdan.

Ker sva z možem želela, da je pri porodu nekdo, ki razume, čuti in svetuje, predvsem pa nekdo, ki mu lahko zaupam, so se informacije o svoji babici zdele izjemno dobrodošle. Na podlagi priporočil in pozitivnih izkušenj kolegice sva se brez zadržkov odločila za Marjeto.

Res je, kot pravijo, da vsaka rodi, a pomembneje je, kako. Pomembne so informacije pred porodom, a ne le tiste suhoparne, »orodjarske« iz knjig ali materinske šole. So nasveti, ki te bodrijo in krepijo, so predporodne masaže, ki ti pomagajo premagati nestrpnost in pričakovanje, so prijazne besede. Je nenehna prisotnost ob postelji in pomoč, ko ti bolečina zamegli misli, je izjemno strokovno znanje, ki onemogoči kirurgom brusiti nože, čeprav že stojijo v vrsti, je izjemna je sposobnost empatije. Vse to in še marsikaj je tisto, kar lahko porodnica pričakuje od svoje babice.

Čeprav je porod izjemna izkušnja, od katere ostanejo v spominu le najlepši trenutki, je za naju, kot starša prvorojenke, veliko večja preizkušnja vsak nov dan. Obremenjena z navzkrižnimi informacijami iz literature, porodnišnice in patronažne službe, sva najbolj hvaležna za dragocene nasvete, ki so bili nemudoma učinkoviti in blagodejni – tako za otroka kot starše. Z veliko mero zdravega razuma, opazovanja otroka in pomoči Marjete se nama zdi, da hodimo v pravi smeri. Ob dvomu, problemih ali zgolj v stiski pa je pomoč takoj dosegljiva in to odtehta vse.

Z dobro vilo babico Marjeto, kot jo imenujemo pri nas, je res veliko lažje. Še enkrat - hvala lepa!

 Tatjana, Primož in Lučka

Tatjana LK

<< nazaj

 
To spletno mesto za svoje optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali dovolite, da jih naložimo na vaš računalnik?